• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

POSJEĆENOST

2.png5.png1.png5.png3.png8.png
Danas 320
Jučer 973
Tjedan 2319
Mjesec 30792
Sveukupno 251538

29-06-2022

 

booked.net

Tjedan solidarnosti

Akcijom Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima potiče se na solidarnost javnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Temeljem dogovora dvije biskupske konferencije, Caritas Hrvatske i Caritas Bosne i Hercegovine provode zajednički akciju senzibilizirajući javnost na potrebite i međusobnu solidarnost. Tijekom ovog tjedna u svim župama diljem Republike Hrvatske zajedno će se moliti i prikupljati milodari za pomoć najugroženijim u Bosni i Hercegovini.

Projekt se u Hrvatskoj provodi od 2007. godine, a odlukom nad/biskupa Biskupske konferencije BiH iz 2015. god. akciji se pridružuju i vjernici u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način očituje se zajedništvo u obje naše domovine, ali i zajedništvo svih raseljenih sunarodnjaka diljem svijeta.

Prenosimo Dio iz…..

 Korizmena poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa, biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. 


Da ne ohladi ljubav mnogih (usp. Mt 24,12)

Draga braćo i sestre,
Pripremajući se za proslavu Vazmenog otajstva, tj. muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, i ove godine 3. korizmenu nedjelju posvećujemo već dvanaestoj akciji „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Bog, Otac milosrđa, i ovu nas Korizmu poziva na „sakramentalno obraćenje“, na povratak Gospodinu u svim područjima naših života, pa tako i nadilaženjem samoljublja i sebičnosti, misleći na potrebe Katoličke Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo molitvom i novčanim darom milostinje ove nedjelje diljem Hrvatske pokazati da naša srca nisu hladna, kako se ne bi obistinile riječi iz Matejeva evanđelja: „Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.“ (Mt 24,12)

Sa zabrinutošću gledamo na nastavljanje iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2014. manje je 44 527 katolika, a iz četiriju biskupija - Vrhbosanske, Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske u 2016. iselila su se još 15 494 Hrvata katolika. Alarmantni podaci govore da je ukupan broj katolika u četiri nad/biskupije ukupno 390 241 (prije rata bilo ih je 825 000!). Pad broja Hrvata katolika najvjerojatnije će biti zabilježen i u sljedećim godinama. Ono što zabrinjava je da sa župa odseljavaju mladići, djevojke i mlade obitelji s djecom. Mnoge župe, osobito u Bosni, bilježe sve veću prosječnu dob svojih župljana, i iz godine u godinu se osjetno smanjuju.

Zato i nastavljamo s aktivnostima koje kroz akciju „Tjedna solidarnosti“ vraćaju nadu i povjerenje ljudima i Crkvi. Zato pazimo da se naša srca ne ohlade. Kada se srce ohladi i kada se tješimo i napajamo tjelesnim užitcima radije negoli utjehom koju nalazimo u Riječi i sakramentima, u nama se istovremeno hladi dar milosrđa. To se očituje u nemaru za sve one, i sve ono, oko nas što ne ispunjavaju naša očekivanja. 
U korizmi smo pozvani moliti, zahvaljivati i postiti. Pročistiti tijelo, duh i dušu postavljajući molitvu u središte života; davati srce Gospodinu; živjeti u poniznosti; zastupati istinu; težiti razvijanju vrlina u svakom trenutku. Posvetiti se produbljujući svijest o tome da smo svi jedna velika obitelj. A obitelj je, prisjetimo se, braćo i sestre, mjesto dijeljenja dobara, mjesto podrške i prihvaćanja, sigurna luka za sve nedaće kojima nas šiba more života. Crkva, Majka i Učiteljica, poziva nas produbiti molitveni odnos s Bogom, poziva nas osloboditi se pohlepe i usredotočenosti na sebe. Posteći od zla jezika, prljavih misli i zlih djela, pozvani smo okrenuti se drugima i ponuditi im ono što imamo, ono što možemo dati.

Pozivam Vas, braćo i sestre, da misleći na naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, molite za njihov ostanak i opstanak; da molite, zajedno sa svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sa svim našim iseljenicima po cijelome svijetu i cjelokupnim Božjim narodom, da Crkva u Bosni i Hercegovini bude znak mira, zajedništva i solidarnosti, da svi mi u svojim srcima, kao plod korizmenih nastojanja, zapalimo svjetlo nade za Hrvate u Bosni i Hercegovini svjedočeći: Niste sami! Moleći i darujući, prema svojim mogućnostima, zahvalimo i pokažimo Gospodinu da nam naši bližnji u vjeri nisu daleko od srca.
Neka konkretna djela ljubavi učinjena u „Tjednu solidarnosti“ pokažu snagu darivanja bližnjih koji nas trebaju.


mons. Josip Mrzljak
biskup varaždinski
predsjednik Hrvatskog Caritasa

 

Središnje euharistijsko slavlje ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini bit će na 3. korizmenu nedjelju, 4. ožujka 2018. god., u Bosni i Hercegovini u Banjolučkoj biskupiji u župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja BDM u Jajcu s početkom u 10,00 sati. Euharistijsko slavlje predvodit će varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, a svoju pastirsku riječ u propovijedi uputit će banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. U koncelebraciji će sudjelovati ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa u BiH:  mons. Mile Aničić (Banja Luka), vlč. Mirko Šimić (Vrhbosanska nadbiskupija), don Ante Komadina (Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan), župnik župe Jajce fra Anto Šimunović i drugi pristigli svećenici.

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje bb, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: