• Crkva Prisoje

   

  Uznesenje Blažene Djevice Marije

 • Župna Kuća Prisoje

   

 • Prisoje

 • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png2.png2.png3.png9.png5.png6.png
Danas 1005
Jučer 1715
Tjedan 2720
Mjesec 30023
Sveukupno 1223956

16-07-2024

 Kapela „Srca Isusova“ - na groblju „Glavičice“

 

Sl. kip SRCA ISUSOVA - Glavičice

Kapelica i groblje "Srca Isusova" - Glavičice sastoji se od puno sadržaja, a ovdije ćemo ih prikazati pobrojane po slijedu kako je koji obnavljan i uređen!

 

1. PREUREĐENJE KAPELICE SRCA ISUSOVA - „Glavičice“

Dugo godina javljala se potreba za rekonstrukcijom kapelice „Srca Isusova“  i uređenje cjelokupnog groblja „Glavičice“ . Uz pomoć Božju, godine gospodnje 2008., dugo snivanu ideju počesmo realizirati !

 

Sl. negdje iz 1972 g.

Negdašnja kapelica Srca Isusova na groblju „Glavičice“

 

Prema prihvaćenom projektu od projektantske kuće „ČIPIN d.o.o.“ i gospodina dipl. ing. arh. Ante Čipin-a, staru dotrajalu kapelicu, zamjenili smo novom velikom kapelicom srca Isusova, u sklopu koje je osmišljena i mrtvačnica.

 

 

Sl. Sadašnja kapela

Prema projektnom zadatku, kapela je projektirana kao slobodno stojeća građevina sa dvije etaže: suteren i prizemlje. Građevina je smještena na sredini parcele groblja, više pomaknuta prema istočnoj međi groblja, na mjestu stare kapelice.

Suteren je predviđen za prostor mrtvačnice i spremište grobara te sanitarni čvor. Ovi suterenski sadržaji su natkriveni trijemom. Zbog pada terena prema istoku, pristup suterenskom trijemu je s istoka u nivou pristupnog puta groblja (tj. -2,5m od kapelice).

U prizemlju je organizirana kapela sa sakristijom i pripadajućim trijemom.  Kapelica ima oblik jedra u vrhu kojeg je i mali zvonik s pripadajućim zvonom, a može primiti do 60–tak osoba. Teren groblja je zamišljen kao lađa, tako da kada se gleda sa glavne ceste, kapelica – jedro, sa grobljem – lađom, čini cjelinu. Odnosno lađa je simbol spasenja, tj. simboliku našeg putovanja k Bogu lađom kojom kormilari Srce Isusovo – Krist.

Pristupni put do kapele je smješten sa sjeverne strane kapele i on je u laganom usponu od glavne ulazne kapije u groblje do ulaznog trijema kapele. lspred kapele je prostor za okupljanje vjernika. Krovište je riješeno jednostrešno sa nagibom od 35°.

Kapelicu izgradiše iz ljubavi prema svojim svetinjama, župljani Prisoja i drugi, dobrovoljnim prilozima, u novcu, radu odnosno kako je tko mogao i kako se kome pružila prilika!

 

U kapelici imamo mise, i to:

 • blagoslov polja na svetkovinu Uzašašća/Spasovo u 11h.
 • blagdan Presvetog srca Isusova  u 11h.
 • 24.8. "Bl. Miroslav Bulešić" - misa obljetnica za poginule branitelje svih ratova ž. Prisoje
 • 02.11. dušni dan  u 11h.
 • od prigode, kada netko od naših ima prigodu
 • kad je komu sprovod

 

Sl. Pogled na pročelje kapele i groblje

 

2. BLAGOSLOV KAPELICE -01.07.2011. GOD.

Nakon završenih radova, 01.07.2011, biskup Tomo Vukšić blagoslovio je novoizgrađenu kapelu.

 

 

 

 

 

 

 3. ZVONO NA GLAVIČICAMA

Ova grobljanska kapela dovršena je 2011. god., a blagoslovljena je na blagdan Srca Isusova 1. srpnja iste godine. Blagoslov je obavio za vrijeme svete mise vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić. U isto vrijeme, tijekom prigodnog domjenka, Mate Ivančić – Šaćer obećao je darovati zvono za kapelu i već neposredno prije Božića te godine zvono je stiglo iz poznate tvornice Grassmayer u Austriji.

Zvono je teško 256 kg, a koštalo je 7500 eura. Na toranj su ga postavili 7. ožujka 2012. stručnjaci iz spomenute tvornice.

Sl. Zvonik sa zvonom

Zvono svojim zvukom poziva na susret s Bogom prigodom poziva na Angelus ujutro, u podne i navečer, te u povodu preminuća i pokopa nekoga od župne braće i sestara. Također od 6h ujutro do 22h navečer, zvono otkucava pune sate tj. točno vrijeme.

Izaslanik biskupa Ratka Perića, a inače bivši prisojački župnik (koji je djelovao punih 26 godina u župi, ujedno i počeo gradnju ove kapele) i umirovljenik u Svećeničkom domu u Mostaru, don Mihovil Zrno, zvono je blagoslovio za vrijeme svečane svete mise, 26. kolovoza 2012. god. 

 

Sl. Blagoslov zvona

 

Na ovome slavlju bio je nazočan i mještanin don Mate Šola, te tadašnji župnik don Gordan Božić koji je izrekao pozdravne i riječi zahvale predvoditelju slavlja, kao i darovatelju zvona Mati Ivančiću i njegovoj supruzi Cviti, kao i svima ostalima iz ove obitelji. Zahvale je uputio i svim nazočnima za bilo koji dar za ovu kapelu i groblje, a kojih je bilo iznimno puno.

 

4. VITRAJ U KAPELI SRCA ISUSOVA

U našoj kapeli „Srca Isusova“ postavljen je vitraj u prozoru iznad oltara, poklon Danice i Kreše Kutleša, u povodu njihove  50. godišnjice braka .

Vitraj je izvela firma szr "Staklorad" iz Tolise - Orašje, a prema ideji magistrice kiparstva Jelene Azinović iz Zagreba, koja je uz put rečeno po majci porijeklom iz naše župe, točnije iz Dučića. Kako kiparica reče; budući da se radi o maloj kapelici, nastojala sam jednostavnijim plohama i reduciranjem detalja intervenirati u unutrašnjosti kako bih vizualno odijelila unutarnji prostor, crkveni, od vanjskog. Na taj način, kroz igru svjetla i boja nastaje sasvim nov doživljaj sakralnog prostora, prepričava se određena priča i prostor male kapelice zaživljuje. Koristeći različite tonove plave nastojala sam simbolizirati nebo, pobožnost, iskrenost, dok tonovi narančaste i žute boje simboliziraju sunce, svjetlost, prosvjetljenje, kao pozadinu Kristova lika.

Svatko sada po ulasku u kapelicu može posvjedočiti prožimanju samog sebe i prostora kapelice likom Krista - „Srca Isusova“.

 

5. ZAVJETNA KAPELICA "SRCA ISUSOVA" NA GROBLJU GLAVIČICE

Godine 2016. završena je obnova zavjetne kapelice „Srca Isusova“ u groblju Glavičice! Dar obitelji Kutleša Slavice i Mate – Tulje.

 

Sl. Negdašnja zavjetna kapelica Srca Isusova

Staro oblikovanje zavjetne kapelice Srca Isusova i materijali od kojih je bila sačinjena nisu bili dovoljno reprezentativni za jednu kapelicu koja treba biti simbol nečega uzvišenijega! Stoga smo prema projektu kojeg smo prihvatili, a kojem je bio cilj u što većoj mogućoj mjeri zadržati karakteristike postojeće stare kapelice, krenuli u njenu rekonstrukciju tj., staru i dotrajalu kapelicu u potpunosti smo zamijenili novom kapelicom, koja je izrađena;

 • donji dio obložen ručno špicanim kamenom debljine 3 cm sa L komadima, a gornji dio kapele je od punog ručno špicanog kamena kao i krov s križem u vrhu.
 • kapelica se sastoji i od betonskog podesta 350x350x30 cm, koji je popločan paljenim granitom “Jablanica“, na taj način smo kapelicu prema projektu podigli za nekakvih 30-ak cm u odnosu na staru.
 • Tri otvora sa staklom na gornjem dijelu kapelice su od pocinčanog kovanog željeza, dva fiksna te jedan pomični sa ključem.
 • na stražnjoj unutarnjoj strani gornjeg dijela kapelice je u kamenu uklesan natpis sa zlatnim slovima: „Presveto Srce Isusovo učini srca naša po srcu svome!“.
 • „Ladica“ za milodare metalna pocinčana sa ključem, se nalazi pod pločom gornjeg dijela sa prednje strane kapelice.
 • Kapelica ima i dovod struje za led rasvjetu koja je skrivena pod krovom i osvjetljava kip, odnosno prostor kipa, a uključiva se automatski noću.

 

Sl. Nova zavjetna kapelice „Srca Isusova“

 

Pri ovoj kompletnoj obnovi vanjštine zavjetne kapelice, zadržali smo nepromijenjen najbitniji dio , kiprelikviju! Kip je ona naša starina gdje su i naši stari molili i s poštovanjem pristupali.

Kapelicu je u potpunosti izradila firma „Vir – Mramor d.o.o.“ – iz Vira, po gospodinu Mladenu Čamberu. Radovi su uključivali sve, od uklanjanja stare, pa do konačnog završetka nove, a sve uz dogovor s investitorom, župnikom i članovima vijeća. Cijena svega navedenog je 8.000,00 KM. Nadamo se da će ovako novo oblikovana kapelica, biti prihvaćena od puka, a sve na veću slavu Božju!

 

 

6.  SPOMENIK SVIM POGINULIMA SVIH RATOVA 20-tog st. ŽUPE PRISOJE

Spomenik svim poginulima je svečano otkriven i blagoslovjlen 12.8.2018 g. 

Svetu misu zadušnicu te blagoslov spomenika predslavio je biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, a otkrivanju spomenika nazočili su predstavnici općinske i županijske vlasti, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića, Kliški uskoci, Bleiburški vod te mnoštvo domicilnih i iseljenih Prisojana pristiglih iz svih krajeva svijeta. Spomenik su okrili: Tadija Ivančić, Jaka Sučić, Ante Kutleša – Tone, Stipan Kutleša – Ćipa, Ivica Sučić i Marko Ćurić.

Spomenik je naziva: "KRIŽ - VRATA U VJEČNOST"  - rad akademskog umjetnika Anđelka Mikulića: koji je pet kamenih blokova s hrvatskim biljezima oblikovao i posložio tako da tvore slavoluk - vrata u obliku križa koja simboliziraju prolaz u vječnost.

Na nauzgorenim kamenim stećcima su uklesana imena 188 mještana Prisoja stradalih u ratnim sukobima 20. stoljeća, sigurno ih ima još ne znanih. Naravno ako netko zna za koga da fali, slobodno bez ustručavanja neka podatke dostavi župniku u župni ured.

''Ovaj spomenik ne treba našim pokojnima, on njima ništa ne znači, ali mnogo govori o nama. Pozvani smo da svoje pokojne štujemo, da za njih molimo i da im zahvaljujem'', istaknuo je u prigodnoj homiliji naš biskup.

 

 

 

 Svi djelovi spomenika su od punog kamena - gromada - "stećak", s također kamenim blokovima i inox cijevima kao ogradom spomenika. Uz spomenik imaju i tri jarbola za zastave, te svjetlo koje se noću pali i obasjava spomenik. Gabariti svega su oko 8,2m×4,1m, a sami spomenik negdje oko 3,5×1,25m i visine oko 3,4 m. 

Tumačenje spomenika prema umjetnikovoj zamisli;

 

Spomenik svim poginulim za Hrvatsku,

                                        Prisoje, Tomislavgrad

Stećak,

spomenik pređima pred osmanlijskog vrimena ovih prostora, temelj je razmišljanja o spomeniku našim poginulim za ovu zemlju – Hrvatsku!

Stotine razloga potiče nastavak prekinutog 400 godišnjeg kontinuiteta spomen gradnje. Glavni razlog je u tome što svojom jednostavnošću, širokim plohama oblikovani monumenti, s minimumom maksimalno kazuju. Pet je kamenih blokova oblikovano i posloženo tako da tvore slavoluk, vrata u obliku križa, prolaz u vječnost. Na dva položena kamen bloka nauzgorena su dva vertikalna monumenta koja na svojim ramenima nose kameni blok u obliku kocke koja ih međusobno povezuje. Na kamenoj kocki povrh vrata sa dvije čelne strane reljefno je isklesan grb Herceg-Bosne. Sve strane spomenika su čelne, tako da ga se može promatrati kao potpunu skulpturu. Na dvije velike čeone plohe vertikalnih blokova popisana su imena svih poginulih za Hrvatsku zemlju s područja Prisoja. Svih pet blokova na sebi kao detalje nose reljefno oblikovane hrvatske biljege.

 

7.  MOĆI BLAŽENIKA MIROSLAVA BULEŠIĆA

Biskup Porečko Pulski Dražen Kutleša, rodom iz naše župe i Biskupije, župi Prisoje, groblju Glavičice poklanja relikvije I. klase najmlađeg hrvatskog blaženika i mučenika na štovanje.

 

sl.  Relikvije I.klase bl. Miroslava Bulešića 

Relikvije su ugrađene na javno štovanje na zidu kapelice u groblju Glavičice, pored glavnih ulaznih vrata u kapelicu.

Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.

Predstavnik Svetog Oca na slavlju proglašenja blaženim u Areni u Puli je uzoriti gospodin Angelo kardinal Amato, prefekt Kongregacije za kauze Svetih.

Ako bi netko tko se bude molio osjetio milost ili ozdravljenje po zagovoru  Bl. Mučenika Miroslava Bulešića neka javi župnom uredu Prisoje ili Porečko-Pulskoj biskupiji.

10.11.2019 g. su završeni potrebni građevinski radovi na kapeli, te su relikvije postavljene na javno štovanje pokraj glavnih ulaznih vrata u našu kapelu. Hvala obitelji našega biskupa Dražena koja je platili preostali potrebni iznos za ugradnju relikvija.

 

 

 

 

 Hvala svim darovateljima!

 

 

PROJEKT UREĐENJA GROBLJA „Glavičice“

 Projekt potpunog uređenja groblja "Glavičice", obuhvaća slijedeće:

 1. Uređenje cca=220m zida oko groblja, (ova faza je pri kraju i vrlo skoro biti će gotova)
 2. Uređenje puta za automobile oko groblja - kružnog toka i asfaltiranje istoga - (također u tijeku)
 3. Geodetski snimiti i popisati sve grobove (ovo smo već odradili !), popisati pokojne u svakom grobu (u tu svrhu na našoj stranici se nalazi list „Knjiga groba“,  ,kojeg onda možete skinuti s naše stranice, popuniti sa što je moguće više podataka i takvoga vratiti na naš župni e_mail: info@zupaprisoje.net .)
 4. Uređenje planskog novog groblja u donjem dijelu groblja, s tipskim grobnicama i pristupnim stazama svakom grobu
 5. Napraviti potporni zid unutar groblja
 6. Popločati plato ispred kapelice s klupama za sjedenje i koritom za česmu, osigurati invalidima pristup kapelici
 7. Napraviti spomenik poginulima u svim ratovima za Domovinu Hrvatsku - (ovo smo također završili)
 8. Urediti pristupni put/ulicu od glavne ceste do groblja, posaditi niz drveća između kojih će biti uređena parkirna mjesta te osvijetliti ulicu

  (točka 3.)

Molimo sve koje veže - popis pokojnika, koji želimo napraviti, da podijele ovu stranicu i sa onima za koje znaju da ih se ovo tiče! HVALA!

 

Pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava za realizaciju spomenutog projekta. U tu svrhu članovi vijeća za uređenje groblja su napravili poticajno pismo zamolbe, koje također možete preuzeti ovdje, a potom možete podjeliti sa onima za koje znate da ih se ovo tiče. Molimo sve ljude dobre volje, a pogotovo ljude koje veže ovo mjesto da se odazovu i podrže ovaj naš cijelokupni projekt - Uređenja groblja "Glavičice". I svi prijedlozi za uređenje su dobro došli. 

Svoje dobrovoljne priloge možete uplatiti na transakcijski račun naše župe, otvoren kod „UniCredit Bank“, s naznakom; „Potpora programu uređenja groblja Glavičice“

za uplate iz inozemstva;

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

za domaće uplate;

Transakcijski račun - (KM);   338 230 220 0629 742

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: