• Crkva Prisoje

   

  Uznesenje Blažene Djevice Marije

 • Župna Kuća Prisoje

   

 • Prisoje

 • Panorama s kalvarije

 

booked.net

055848
Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Prošli tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Sveukupno
1100
2648
6896
29932
31133
24565
55848

Your IP: 46.229.168.149
2019-11-12 06:34

 

Kapela „Srca Isusova“  

- na groblju  „Glavičice“

 

1. PREUREĐENJE KAPELICE SRCA ISUSOVA - „Glavičice“

Dugo godina javljala se potreba za rekonstrukcijom kapelice „Srca Isusova“  i uređenje cjelokupnog groblja „Glavičice“ . Uz pomoć Božju, godine gospodnje 2008., snivanu ideju počesmo realizirati !

 

Sl. negdje iz 1972

Negdašnja kapelica Srca Isusova na groblju „Glavičice“

 

Prema prihvaćenom projektu od projektantske kuće „ČIPIN d.o.o.“ i gospodina dipl. ing. arh. Ante Čipin-a, staru dotrajalu kapelicu, zamjenili smo novom velikom kapelicom srca Isusova, u sklopu koje je osmišljena i mrtvačnica.

 

Sl. Sadašnja kapela

Prema projektnom zadatku, kapela je projektirana kao slobodno stojeća građevina sa dvije etaže: suteren i prizemlje. Građevina je smještena na sredini parcele groblja, više pomaknuta prema istočnoj međi groblja, na mjestu stare kapelice.

Suteren je predviđen za prostor mrtvačnice i spremište grobara te sanitarni čvor. Ovi suterenski sadržaji su natkriveni trijemom. Zbog pada terena prema istoku, pristup suterenskom trijemu je s istoka u nivou pristupnog puta groblja (tj. -2,5m od kapelice).

U prizemlju je organizirana kapela sa sakristijom i pripadajućim trijemom.  Kapelica ima oblik jedra u vrhu kojeg je i mali zvonik s pripadajućim zvonom, a može primiti do 60–tak osoba. Teren groblja je zamišljen kao lađa, tako da kada se gleda sa glavne ceste, kapelica – jedro, sa grobljem – lađom, čini cjelinu. Odnosno lađa je simbol spasenja, tj. simboliku našeg putovanja k Bogu lađom kojom kormilari Srce Isusovo – Krist.

Pristupni put do kapele je smješten sa sjeverne strane kapele i on je u laganom usponu od glavne ulazne kapije u groblje do ulaznog trijema kapele. lspred kapele je prostor za okupljanje vjernika. Krovište je riješeno jednostrešno sa nagibom od 35°.

Kapelicu izgradiše iz ljubavi prema svojim svetinjama, župljani Prisoja i drugi, dobrovoljnim prilozima, u novcu, radu odnosno kako je tko mogao i kako se kome pružila prilika!

 

U kapelici imamo mise, i to:

 • blagoslov polja na svetkovinu Uzašašća/Spasovo u 11h.
 • blagdan Presvetog srca Isusova  u 11h.
 • 02.11. dušni dan  u 11h.
 • od prigode, kada netko od naših ima prigodu
 • kad je komu sprovod

 

Sl. Pogled na pročelje kapele i groblje

 

2. BLAGOSLOV KAPELICE -01.07.2011. GOD.

Nakon završenih radova, 01.07.2011, biskup Tomo Vukšić blagoslovio je novoizgrađenu kapelu.

 

 

 3. ZVONO NA GLAVIČICAMA

Ova grobljanska kapela dovršena je 2011. god., a blagoslovljena je na blagdan Srca Isusova 1. srpnja iste godine. Blagoslov je obavio za vrijeme svete mise vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić. U isto vrijeme, tijekom prigodnog domjenka, Mate Ivančić – Šaćer obećao je darovati zvono za kapelu i već neposredno prije Božića te godine zvono je stiglo iz poznate tvornice Grassmayer u Austriji.

Zvono je teško 256 kg, a koštalo je 7500 eura. Na toranj su ga postavili 7. ožujka 2012. stručnjaci iz spomenute tvornice.

Sl. Zvonik sa zvonom

Zvono svojim zvukom poziva na susret s Bogom prigodom poziva na Angelus ujutro, u podne i navečer, te u povodu preminuća i pokopa nekoga od župne braće i sestara. Također od 6h ujutro do 22h navečer, zvono otkucava pune sate tj. točno vrijeme.

Izaslanik biskupa Ratka Perića, a inače bivši prisojački župnik (koji je djelovao punih 26 godina u župi, ujedno i počeo gradnju ove kapele) i umirovljenik u Svećeničkom domu u Mostaru, don Mihovil Zrno, zvono je blagoslovio za vrijeme svečane svete mise, 26. kolovoza 2012. god. 

Sl. Blagoslov zvona

Na ovome slavlju bio je nazočan i mještanin don Mate Šola, te tadašnji župnik don Gordan Božić koji je izrekao pozdravne i riječi zahvale predvoditelju slavlja, kao i darovatelju zvona Mati Ivančiću i njegovoj supruzi Cviti, kao i svima ostalima iz ove obitelji. Zahvale je uputio i svim nazočnima za bilo koji dar za ovu kapelu i groblje, a kojih je bilo iznimno puno.

 

4. VITRAJ U KAPELI SRCA ISUSOVA

U našoj kapeli „Srca Isusova“ postavljen je vitraj u prozoru iznad oltara, poklon Danice i Kreše Kutleša, u povodu njihove  50. godišnjice braka .

Vitraj je izvela firma szr "Staklorad" iz Tolise - Orašje, a prema ideji magistrice kiparstva Jelene Azinović iz Zagreba, koja je uz put rečeno po majci porijeklom iz naše župe, točnije iz Dučića. Kako kiparica reče; budući da se radi o maloj kapelici, nastojala sam jednostavnijim plohama i reduciranjem detalja intervenirati u unutrašnjosti kako bih vizualno odijelila unutarnji prostor, crkveni, od vanjskog. Na taj način, kroz igru svjetla i boja nastaje sasvim nov doživljaj sakralnog prostora, prepričava se određena priča i prostor male kapelice zaživljuje. Koristeći različite tonove plave nastojala sam simbolizirati nebo, pobožnost, iskrenost, dok tonovi narančaste i žute boje simboliziraju sunce, svjetlost, prosvjetljenje, kao pozadinu Kristova lika.

Svatko sada po ulasku u kapelicu može posvjedočiti prožimanju samog sebe i prostora kapelice likom Krista - „Srca Isusova“.

 

5. ZAVJETNA KAPELICA "SRCA ISUSOVA" NA GROBLJU GLAVIČICE

Godine 2016. završena je obnova zavjetne kapelice „Srca Isusova“ u groblju Glavičice! Dar obitelji Kutleša Slavice i Mate – Tulje.

 

Sl. Negdašnja zavjetna kapelica Srca Isusova

Staro oblikovanje zavjetne kapelice Srca Isusova i materijali od kojih je bila sačinjena nisu bili dovoljno reprezentativni za jednu kapelicu koja treba biti simbol nečega uzvišenijega! Stoga smo prema projektu kojeg smo prihvatili, a kojem je bio cilj u što većoj mogućoj mjeri zadržati karakteristike postojeće stare kapelice, krenuli u njenu rekonstrukciju tj., staru i dotrajalu kapelicu u potpunosti smo zamijenili novom kapelicom, koja je izrađena;

 • donji dio obložen ručno špicanim kamenom debljine 3 cm sa L komadima, a gornji dio kapele je od punog ručno špicanog kamena kao i krov s križem u vrhu.
 • kapelica se sastoji i od betonskog podesta 350x350x30 cm, koji je popločan paljenim granitom “Jablanica“, na taj način smo kapelicu prema projektu podigli za nekakvih 30-ak cm u odnosu na staru.
 • Tri otvora sa staklom na gornjem dijelu kapelice su od pocinčanog kovanog željeza, dva fiksna te jedan pomični sa ključem.
 • na stražnjoj unutarnjoj strani gornjeg dijela kapelice je u kamenu uklesan natpis sa zlatnim slovima: „Presveto Srce Isusovo učini srca naša po srcu svome!“.
 • „Ladica“ za milodare metalna pocinčana sa ključem, se nalazi pod pločom gornjeg dijela sa prednje strane kapelice.
 • Kapelica ima i dovod struje za led rasvjetu koja je skrivena pod krovom i osvjetljava kip, odnosno prostor kipa, a uključiva se automatski noću.

 

Sl. Nova zavjetna kapelice „Srca Isusova“

 

Pri ovoj kompletnoj obnovi vanjštine zavjetne kapelice, zadržali smo nepromijenjen najbitniji dio , kiprelikviju! Kip je ona naša starina gdje su i naši stari molili i s poštovanjem pristupali.

Kapelicu je u potpunosti izradila firma „Vir – Mramor d.o.o.“ – iz Vira, po gospodinu Mladenu Čamberu. Radovi su uključivali sve, od uklanjanja stare, pa do konačnog završetka nove, a sve uz dogovor s investitorom, župnikom i članovima vijeća. Cijena svega navedenog je 8.000,00 KM. Nadamo se da će ovako novo oblikovana kapelica, biti prihvaćena od puka, a sve na veću slavu Božju!

Hvala darovateljima!

 


 

PROJEKT UREĐENJA GROBLJA „Glavičice“

 

U izradi je projekt potpunog uređenja groblja "Glavičice", koji obuhvaća slijedeće:

 1. uređenje cca=220m zida oko groblja, (postojeći zid je urađen od blokova i na slabim temeljima i nije ga moguće sanirati, već najbolje u potpunosti zamijeniti)
 2. uređenje puta za automobile oko groblja - kružnog toka i asfaltiranje istoga
 3. geodetski snimiti i popisati sve grobove (ovo smo već odradili !), popisati pokojne u svakom grobu (u tu svrhu na našoj stranici se nalazi list „Knjiga groba“,  ,kojeg onda možete skinuti s naše stranice, popuniti sa što je moguće više podataka i takvoga vratiti na naš župni e_mail: info@zupaprisoje.net .)
 4. uređenje planskog novog groblja u donjem dijelu groblja, s tipskim grobnicama i pristupnim stazama svakom grobu
 5. popločati plato ispred kapelice s klupama za sjedenje i koritom za česmu, osigurati invalidima pristup kapelici
 6. napraviti spomenik poginulima u svim ratovima za Domovinu Hrvatsku

 

 (točka 3.)

Molimo sve koje veže - popis pokojnika, koji želimo napraviti, da podijele ovu stranicu i sa onima za koje znaju da ih se ovo tiče! HVALA!

Pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava za realizaciju spomenutog projekta. U tu svrhu članovi vijeća za uređenje groblja su napravili poticajno pismo zamolbe, koje također možete preuzeti ovdje, a potom možete podjeliti sa onima za koje znate da ih se ovo tiče. Molimo sve ljude dobre volje, a pogotovo ljude koje veže ovo mjesto da se odazovu i podrže ovaj naš cijelokupni projekt - Uređenja groblja "Glavičice". I svi prijedlozi za uređenje su dobro došli. 

Svoje dobrovoljne priloge možete uplatiti na transakcijski račun naše župe, otvoren kod „UniCredit Bank“, s naznakom; „Potpora programu uređenja groblja Glavičice“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

Sl. Projekt uređenja groblja

(možete sliku spremiti na svoje računalo, te onda uvećanu pregledavati, zumirati..)

 

(točka 6)

Spomenik poginulima je već završen te svečano otkriven i blagoslovjlen 12.8.2018 g. 

Svetu misu zadušnicu te blagoslov spomenika predslavio je biskup Porečke i Pulske biskupije, mons. Dražen Kutleša, a otkrivanju spomenika nazočili su predstavnici općinske i županijske vlasti, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića, Kliški uskoci, Bleiburški vod te mnoštvo domicilnih i iseljenih Prisojana pristiglih iz svih krajeva svijeta. Spomenik su okrili: Tadija Ivančić, Jaka Sučić, Ante Kutleša – Tone, Stipan Kutleša – Ćipa, Ivica Sučić i Marko Ćurić.

Spomenik je naziva: "KRIŽ - VRATA U VJEČNOST"  - rad akademskog umjetnika Anđelka Mikulića: koji je pet kamenih blokova s hrvatskim biljezima oblikovao i posložio tako da tvore slavoluk - vrata u obliku križa koja simboliziraju prolaz u vječnost.

Na nauzgorenim kamenim stećcima su uklesana imena 188 mještana Prisoja stradalih u ratnim sukobima 20. stoljeća, sigurno ih ima još ne znanih. Naravno ako netko zna za koga da fali, slobodno bez ustručavanja neka podatke dostavi župniku u župni ured.

''Ovaj spomenik ne treba našim pokojnima, on njima ništa ne znači, ali mnogo govori o nama. Pozvani smo da svoje pokojne štujemo, da za njih molimo i da im zahvaljujem'', istaknuo je u prigodnoj homiliji naš biskup.

 

 

 

 Svi djelovi spomenika su od punog kamena - gromada - "stećak", s također kamenim blokovima i inox cijevima kao ogradom spomenika. Uz spomenik imaju i tri jarbola za zastave, te svjetlo koje se noću pali i obasjava spomenik. Gabariti svega su oko 8,2m×4,1m, a sami spomenik negdje oko 3,5×1,25m i visine oko 3,4 m. 

Tumačenje spomenika prema umjetnikovoj zamisli;

 

Spomenik svim poginulim za Hrvatsku,

                                        Prisoje, Tomislavgrad

Stećak,

spomenik pređima pred osmanlijskog vrimena ovih prostora, temelj je razmišljanja o spomeniku našim poginulim za ovu zemlju – Hrvatsku!

Stotine razloga potiče nastavak prekinutog 400 godišnjeg kontinuiteta spomen gradnje. Glavni razlog je u tome što svojom jednostavnošću, širokim plohama oblikovani monumenti, s minimumom maksimalno kazuju. Pet je kamenih blokova oblikovano i posloženo tako da tvore slavoluk, vrata u obliku križa, prolaz u vječnost. Na dva položena kamen bloka nauzgorena su dva vertikalna monumenta koja na svojim ramenima nose kameni blok u obliku kocke koja ih međusobno povezuje. Na kamenoj kocki povrh vrata sa dvije čelne strane reljefno je isklesan grb Herceg-Bosne. Sve strane spomenika su čelne, tako da ga se može promatrati kao potpunu skulpturu. Na dvije velike čeone plohe vertikalnih blokova popisana su imena svih poginulih za Hrvatsku zemlju s područja Prisoja. Svih pet blokova na sebi kao detalje nose reljefno oblikovane hrvatske biljege.

 

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje bb, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: