• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png2.png2.png4.png0.png1.png7.png
Danas 1066
Jučer 1715
Tjedan 2781
Mjesec 30084
Sveukupno 1224017

16-07-2024

Veliki Petak 2016 god. - đakon Tomislav Kutleša

Na Veliki petak 2016 god., naš don Tomislav Kutleša, tada još kao đakon, između svih tada prisutnih đakona u Rimu iz cijeloga svijeta, bio je izabran da nosi križ. Tko je tada gledao prijenos na katoličkoj tv „CTV“, mogao je to vidjeti uživo. Pored nošenja križa ispred glavnog oltara, kojeg onda papa ljubi a potom i svi ostali, još je pričešćivao kardinale, te na kraju i njega samog je pričestio papa. Eto na znanje i ponos svima nama!

 

 

 

 

 

 

 

 

Papin gardist s Buškog jezera

 Ivan Šarić i otac Stjepan na primanju kod Svetog oca.

Biti Papin čuvar velika je čast. Tu čast dobivaju samo pripadnici tzv. Papinske švicarske garde, koja stoljećima obnaša ovu dužnost. 6. svibnja 2012. svoje ime, kao Papin čuvar i pripadnik ove najstarije vojne postrojbe koja broji ukupno 110 vojnika, upisao je i Ivan Šarić, koji svoje podrijetlo vuče iz Prisoja, kraj Tomislavgrada. Šarić je jedan od 26 švicarskih mladića koji su prisegnuli na vjernost Papi.

            Prisega Papi. Mladići su prisegnuli kako će kao pripadnici švicarske garde žrtvovati svoj život za zaštitu Pape. Novi gardist priseže da će uložiti svu svoju snagu za Papu. Prisega se ovog puta održala u Auditoriju Vatikana. Posljednjeg trenutka odlučena je promjena mjesta svečanosti zbog kiše. Po pravilu se ceremonij održava u dvoru svetog Damaza apostolske palače. Službeni jezik je njemački. Odora je skoro kao renesansni kostimi, za koje se pričalo da ih je osmislio sam Michellangelo i oni su upravo prepoznatljivi po plavo-zlatnim odorama, oružju i helebardama, kao i pernatim kacigama. Švicarska garda nema vojnu zadaću nego samo osiguravati Apostolsku palaču, prilaze Vatikanu i odgovorna je za osobnu Papinu sigurnost.

            Hrvati u gardi. Papinska švicarska garda jedini je ostatak nekadašnje švicarske vojne tradicije, jer švicarski ustav, osim za Vatikan, više ne dopušta novačenje svojih građana u strane vojne postrojbe. Današnju postrojbu Papinske švicarske garde u pravilu čine pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira, i jedina je na svijetu kojoj se zastava mijenja. Od hrvatskih Švicaraca ili švicarskih Hrvata do sada su bila trojica: Štefan Radoslav-Brauer, Kraljević i Željko Pavelko, evo, od ove godine i Ivan Šarić, podrijetlom iz duvanjskog kraja, iz sela Prisoja, smještenog na obali Buškog jezera.

Ilija Drmić

 

sl. Ivanova prisega

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

LINKOVI

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ste ovdije: