• Crkva Prisoje

   

  Uznesenje Blažene Djevice Marije

 • Župna Kuća Prisoje

   

 • Prisoje

 • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png1.png5.png8.png7.png0.png5.png
Danas 852
Jučer 5676
Tjedan 24451
Mjesec 71965
Sveukupno 1158705

14-06-2024

Patron župe je;

Uznesenje Blažene Djevice Marije   ili

Velika Gospa!

Žitelji naselja Prisoje, samoinicijativno su sagradili do 1920 g. kuću za svećenika, budućeg prisojačkog župnika, te započeli izgradnjom nove crkve. Te iste godine grabovičkim je župnikom postao fra Klemo Doko, koji je zamjenio graditelja župne crkve u Grabovici fra Stanka Kraljevića. Nakon što je dovršio radove na crkvi u Grabovici, a gradnja župne kuće je tek bila otpočela, fra Klemo je molio biskupa Alojzija Mišića (biskup: 1912.-1942.) i Franjevačko starješinstvo da se smije preseliti u već izgrađenu župnu kuću u Prisoju. Tijekom godine 1922. i Franjevačko starješinstvo a potom i biskup Mišić dopustili su fra Klemi da se premjesti u novo sagrađene župnu kuću u Prisoju. Istodobno je biskup utemeljio novu župu Prisoje, a fra Klemi zapovjedio da do daljnjega upravlja objema župama.

Krajem studenog 1922. fra Klemo je prešao u Prisoje ponijevši sa sobom župne matice (vraćene u Grabovicu l. siječnja 1923.), a "Ponio''  je također i patrona župe: grabovička „Velika Gospa" postala je prisojska, a sv. Ante je postao novim grabovičkim zaštitnikom.

 

 Sl. Marijin kip - "Prisojačka Gospa"

 

Sl. Vitraj u crkvi posvećen uznesenju BDM

Dogmu o Marijinu uznesenju proglasio je 1.11.1950. papa Pio XII. Dogma izriče i sažima vjeru Crkve da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Kršćani već od samih početaka štuju Mariju uznesenu na nebo tako da se Marijino uznesenje vrlo brzo počinje slaviti u liturgiji 15. kolovoza. Marija je jedina uzesena na nebo dušom i tijelom jer je svojom poniznošću savršeno primila nebo ovdje na zemlji. A kako je nasljedovati? Ne samo izgovaranjem pobožnih molitvi Mariji nego i nasljedovamjem Njezinih vrlina.

Iz Evanđelja možemo mnogo toga naučiti od Marije.

Marija, nakon anđelova navještenja da će začeti i roditi sina, hita brzo u gorje u grad Judin svojoj rođakinji Elizabeti kojoj je Gospodin udijelio milost da i ona u poodmakloj dobi biva obdarena darom majčinstva. Marija nije bila sebična i zatvorena samo u sebe nego ispunjena Duhom Svetim i radošću trči svojoj rođakinji kako bi s njom dijelila tu radost i vjerojatno je znala da je Elizabeta treba više nego ikada.

A kakva je bila Elizabetina radost kad je samo čula glas Marijinog pozdrava? Toliko velika da joj je čedo u utrobi zaigralo. Susret ovih dviju žena uvijek nas iznova potiče na razmišljanje koliko je je danas ispraznosti u mnogim našim susretima koji nas ostavljaju praznima. Kad se u današnje vrijeme susretnu dvije žene one najčešće pričaju o onoj trećoj koja nije tu prisutna. A dobro vidimo da kod Marije i Elizabete nije tako. Budući da su ispunjene Duhom Svetim njih dvije nemaju potrebu pričati o drugima nego se međusobno obagaćuju iskustvima vlastitog života koja im je Gospodin učinio. One, zapravo pretječu jedna drugu u poštovanju. Elizabeta u Mariji prepozaje majku svoga Gospodina. Ona je prva koja Mariji izriče ono što mi svakodnevno u molitvi govorimo: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje. I svaki put kada molimo Zdravo Marijo sjetimo se ovih riječi i nastojimo ih izgovarati s onim žarom koji je u sebi imala Elizabeta dok ih je upućivala Mariji. I dok Elizabeta govori Mariji: Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina, Marija ništa ne pripisuje sebi nego izriče svoju hvalu Gospodinu. Svojim hvalospjevom "Veliča", Marija daje odgovor Elizabeti. Sve do tada Marija šuti. Imamo pred sobom poniznost i uzvišenost. Marijin hvalospjev slavi Božju veličinu, njegovu moć i milosrđe, njegovu vječnu vjernost.

Pitamo se nije li od Marije bilo neskromno govoriti o sebi kako će je ubuduće slaviti svi naraštaji. Ove Marijine riječi ne bijahu samo osobne nego je kroz nju Duh progovorio upravo kao što je prethodno govorio i kroz Elizabetu. Od sada će me svi naraštaji zvati blaženom – ta je riječ nadahnuta samim Duhom Svetim i štujući Mariju Crkva čini samo ono što joj Duh nalaže i u što je Duh Božji uvodi. Budući da je cijeli Veliča satkan od starozavjetnih molitvi, ali na jedan novi način, samo nam svjedoči koliko je Marija poznavala Božju Riječ, koliko je boravila i razmišljala o Njoj. Marija je blažena jer je u neprestanom zajedništvu s Bogom jer je nije okaljao nikakav grijeh. Ona je pravo zrcalo Božjeg svjetla. Na Marijinom licu očitavamo ljepotu samoga Boga, njegovu dobrotu i smilovanje. Ona živi u Bogu i za Boga!

Ona koja je dopustila da se Bog nastani u njezinoj utrobi neka nas zagovara pred Gospodinom da i mi uvijek budemo dostojno prebivalište Svevišnjega!

 

Pobožnost BDM

Krunica Blažene Djevice Marije (Ružarij)

GOSPINA KRUNICA se moli ovako;

Najprije se poljubi Križ i načini znak križa, zatim se kao uvod moli Vjerovanje apostolsko (križ), Oče naš (prvo zrnce)(na nakanu Sv. oca Pape), tri Zdravo Marije (tri zrnca), te Slava Ocu. Kod ove tri Zdravo Marije dodaje se zaziv nakon riječi “Isus”:

…koji neka nam umnoži vjeru,
…koji neka nam učvrsti ufanje,
…koji neka nam usavrši ljubav!

Prije svakog otajstva moli se Oče naš, zatim 10 Zdravo Marija, s time da se nakon riječi “Isus” dodaje pojedini naziv otajstva (otajstva su na kraju teksta), te Slava Ocu… i O moj Isuse…. Na kraju petog otajstva, poslije molitve O moj Isuse…, moli se Zdravo Kraljice, a mogu se nadodati i Litanije lauretanske.

 

Vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet umro i pokopan; sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

 

Oče naš

Oče naš koji jesi na nebesima sveti se Ime Tvoje, dođi kraljevstvo Tvoje! Budi volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdašnji daj nam i danas i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast nego izbavi nas od zla. Amen!

 

Zdravo Marijo

Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus. – Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amen.

 

Slava Ocu

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu! Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova! Amen!

 

O moj Isuse

O moj Isuse oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenog ognja i dovedi u raj sve duše, a osobito one kojima je najveća potreba Tvoga milosrđa.

 

Zdravo Kraljice

Zdravo, Kraljice, majko milosrđa, živote, slasti i ufanje naše zdravo. K tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K tebi uzdišemo tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo.

 

Litanije lauretanske

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

 

Oče nebeski, Bože, - smiluj nam se

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, - smiluj nam se

Duše Sveti, Bože, - smiluj nam se

Sveto Trojstvo, jedan Bože, - smiluj nam se


Sveta Marijo, Moli za nas!
Sveta Bogorodice, Moli za nas!
Sveta Djevo djevica, Moli za nas!
Majko Kristova, Moli za nas!
Majko Crkve, Moli za nas!
Majko, Božje milosti, Moli za nas!
Majko prebistra, Moli za nas!
Majko prečista, Moli za nas!
Majko neoskvrnjena, Moli za nas!
Majko nepovrijeđena, Moli za nas!
Majko ljubezna, Moli za nas!
Majko divna, Moli za nas!
Majko dobroga savjeta, Moli za nas!
Majko Stvoriteljeva, Moli za nas!
Majko Spasiteljeva, Moli za nas!
Djevice premudra, Moli za nas!
Djevice časna, Moli za nas!
Djevice hvale dostojna, Moli za nas!
Djevice moguća, Moli za nas!
Djevice milostiva, Moli za nas!
Djevice vjerna, Moli za nas!
Ogledalo pravde, Moli za nas!
Prijestolje mudrosti, Moli za nas!
Uzroče naše radosti, Moli za nas!
Posudo duhovna, Moli za nas!
Posudo poštovana, Moli za nas!
Posudo uzorna pobožnosti, Moli za nas!
Ružo otajstvena, Moli za nas!
Tornju Davidov, Moli za nas!
Tornju bjelokosni, Moli za nas!
Kućo zlatna, Moli za nas!
Škrinjo zavjetna, Moli za nas!
Vrata nebeska, Moli za nas!
Zvijezdo jutarnja, Moli za nas!
Zdravlje bolesnih, Moli za nas!
Utočište grešnika, Moli za nas!
Utjeho žalosnih, Moli za nas!
Pomoćnice kršćana, Moli za nas!
Kraljice anđela, Moli za nas!
Kraljice patrijarha, Moli za nas!
Kraljice proroka, Moli za nas!
Kraljice apostola, Moli za nas!
Kraljice mučenika, Moli za nas!
Kraljice ispovjednika, Moli za nas!
Kraljice djevica, Moli za nas!
Kraljice svih svetih, Moli za nas!
Kraljice bez grijeha istočnog začeta, Moli za nas!
Kraljice na nebo uznesena, Moli za nas!
Kraljice svete krunice, Moli za nas!
Kraljice obitelji, Moli za nas!
Kraljice mira, Moli za nas!


Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - - oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - - usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, - - smiluj nam se, Gospodine!

 

Moli za nas sveta Bogorodice! - - Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!

 

Pomolimo se! Dopusti nama slugama svojim, molimo Gospodine Bože, da se neprestano radujemo duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom Blažene Marije, vazda djevice, izbavimo od sadašnje žalosti i nauživamo vječne radosti! Po Kristu Gospodinu našemu! Amen!

 

OTAJSTVA

Radosna otajstva (ponedjeljkom i subotom) 
1. Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.
2. Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.
3. Koga si, Djevice, rodila.
4. Koga si, Djevice, u hramu prikazala.
5. Koga si, Djevice, u hramu našla.

Otajstva svjetla (četvrtkom) 
1. Koji je na rijeci Jordanu kršten bio.
2. Koji nam se na svadbi u Kani objavio.
3. Koji nam je Kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje pozvao.
4. Koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
5. Koji nam se u otajstvu Euharistije darovao.

Žalosna otajstva (utorkom i petkom) 
1. Koji se za nas krvavim znojem znojio.
2. Koji je za nas bičevan bio.
3. Koji je za nas trnjem okrunjen bio.
4. Koji je za nas teški križ nosio.
5. Koji je za nas raspet bio.

Slavna otajstva (srijedom i nedjeljom) 
1. Koji je od mrtvih uskrsnuo.
2. Koji je na nebo uzašao.
3. Koji je Duha Svetoga poslao.
4. Koji je tebe, Djevice, na nebo uzeo.
5. Koji je tebe, Djevice, na nebu okrunio.

OTAJSTVA (drugi oblik) – RAZMIŠLJANJA

Radosna otajstva (ponedjeljak i subota)

1. 

U prvom radosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je anđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji  da će začeti i roditi Sina Božjega po Duhu Svetomu.

2. 

U drugom radosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je blažena Djevica Marija pohodila svoju rodicu, svetu Elizabetu,  i ostala s njom tri mjeseca.

3. 

U trećem radosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Blažena Djevica Marija  rodila Gospodina našega Isusa Krista u špilji u Betlehemu i postavila ga u jasle.

4. 

U četvrtom radosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Blažena Djevica Marija četrdeseti dan poslije porođenja prikazala Ocu nebeskom svoga Sina, u Hramu  i kako ga je starac Šimun primio na ruke.

5. 

U petom radosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Blažena Djevica Marija našla svoga Sina treći dan u Hramu gdje se razgovara s naučiteljima, a bilo mu je tada dvanaest godina.

 Žalosna otajstva (utorak i petak)

1.

U prvom žalosnom otajstvu razmišljat ćemo kako se Gospodin naš Isus Krist molio svom nebeskom Ocu i znojio krvavim znojem u Maslinskom vrtu.

2.

U drugom žalosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist bio privezan za kameni stup i nemilo bičevan u dvoru Pilatovu.

3.

U trećem žalosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist bio okrunjen trnovom krunom.

4.

U četvrtom žalosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist bio osuđen na smrt, pa je put gore Kalvarije na svojim ramenima nosio preteški križ.

5.

U petom žalosnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist bio raspet na tvrdom drvu križa između dva razbojnika i gledala ga njegova žalosna Majka Marija. 

Slavna otajstva (nedjelja i srijeda)

1.

U prvom slavnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist treći dna po svojoj muci i smrti slavno uskrsnuo od mrtvih da više nikada ne umre.

2.

U drugom slavnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist četrdeseti dan poslije svoga uskrsnuća uzašao na nebo i sjedi s desne Ocu.

3.

U trećem slavnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist poslao nad apostole Duha Svetoga u prilici ognjenih jezika.

4.

U četvrtom slavnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Blažena Djevica Marija preminula s ovoga svijeta, te kako je dušom i tijelom bila uznesena na nebo.

5.

U petom slavnom otajstvu razmišljat ćemo kako je Blaženu Djevicu Mariju okrunilo Presveto Trojstvo za kraljicu neba i zemlje i razmišljat ćemo o rajskom uživanju svih svetih.

Otajstva svjetla (četvrtak)

1.

U prvom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je na Gospodina našega Isusa Krista na krštenju u Jordanu sišao Duh Sveti, a Otac ga proglasio svojim ljubljenim Sinom.

2.

U drugom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist u Kani Galilejskoj Marijinim posredovanjem pretvorio vodu u vino i pobudio vjeru učenika.

3.

U trećem otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist navijestio kraljevstvo Božje i pozvao na obraćenje za oproštenje grijeha.

4.

U četvrtom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako se Gospodin naš Isus Krist pred učenicima na gori preobrazio, a Otac ih pozvao da ga slušaju.

5.

U petom otajstvu svjetla razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist ustanovio euharistiju u kojoj nas hrani svojim tijelom i krvlju pod prilikama kruha i vina.

 

15. obećanja Blažene Djevice Marije,

 onima koji mole krunicu

Blažena Djevica Marija, Gospa od Krunice, uputila je ova obećanja sv. Dominiku i bl. Alanu de la Rocheu

 1. Svima koji budu odano molili krunicu, obećavam svoju posebnu zaštitu i obilje milosti.
 2. Oni koji budu ustrajali u molitvi krunice, primit će neku osobitu milost.
 3. Krunica će biti moćno oružje protiv pakla, uništit će grijehe i izgnati herezu.
 4. Krunica će pomoći rast kreposti i dobrih djela, donijeti obilje Božjih darova za dušu, preokrenut će ljubav prema svijetu u ljubav prema Bogu, uzdići srca da žele božanska i vječna dobra. Na taj način će se te duše posvetiti.
 5. Koji mi se povjere preko krunice, neće biti izgubljeni.
 6. Koji budu pobožno molili moju krunicu, razmišljajući o otajstvima spasenja, neće biti satrveni nedaćama niti će umrijeti lošom smrću. Grešnici će se obratiti, pravedno će rasti u milosti i postati vrijedni vječnoga života.
 7. Oni koji su iskreno odani molitvi moje krunice, neće umrijeti bez utjehe Crkve ili bez milosti.
 8. Oni koji budu molili krunicu, naći će za života i na smrti svjetlost Božju, puninu njegove milosti i bit će ubrojeni među blažene.
 9. Brzo ću osloboditi iz čistilišta duše odane molitvi krunice.
 10. Prava djeca moje krunice uživat će veliku slavu na nebesima.
 11. Ono što preko krunice tražite, dobit ćete.
 12. Koji šire moju krunicu, dobit će preko mene pomoć u svim svojim potrebama.
 13. Postigla sam od svog Sina da će svi prijatelji krunice imati svece nebeske za svoju braću u životu i smrti.
 14. Koji vjerno mole krunicu, moja su draga djeca, braća i sestre Isusa Krista.
 15. Odanost mojoj krunici poseban je znak predodređenja.

 

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

LINKOVI

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ste ovdije: