• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STATISTIKA

Danas
Jučer
Ovaj tjedan
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
489
655
1144
32277
58467
1549074

Vaš IP: 54.92.153.126
°F°C
Prisoje
Error! Unable to Find Specified Location!

Uznesenje Blažene Djevice Marije

Velika Gospa!

 Sl. Marijin kip

 

Sl. Vitraj u crkvi posvećen uznesenju BDM

Dogmu o Marijinu uznesenju proglasio je 1.11.1950. papa Pio XII. Dogma izriče i sažima vjeru Crkve da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Kršćani već od samih početaka štuju Mariju uznesenu na nebo tako da se Marijino uznesenje vrlo brzo počinje slaviti u liturgiji 15. kolovoza. Marija je jedina uzesena na nebo dušom i tijelom jer je svojom poniznošću savršeno primila nebo ovdje na zemlji. A kako je nasljedovati? Ne samo izgovaranjem pobožnih molitvi Mariji nego i nasljedovamjem Njezinih vrlina.

Iz Evanđelja možemo mnogo toga naučiti od Marije.

Marija, nakon anđelova navještenja da će začeti i roditi sina, hita brzo u gorje u grad Judin svojoj rođakinji Elizabeti kojoj je Gospodin udijelio milost da i ona u poodmakloj dobi biva obdarena darom majčinstva. Marija nije bila sebična i zatvorena samo u sebe nego ispunjena Duhom Svetim i radošću trči svojoj rođakinji kako bi s njom dijelila tu radost i vjerojatno je znala da je Elizabeta treba više nego ikada.

A kakva je bila Elizabetina radost kad je samo čula glas Marijinog pozdrava? Toliko velika da joj je čedo u utrobi zaigralo. Susret ovih dviju žena uvijek nas iznova potiče na razmišljanje koliko je je danas ispraznosti u mnogim našim susretima koji nas ostavljaju praznima. Kad se u današnje vrijeme susretnu dvije žene one najčešće pričaju o onoj trećoj koja nije tu prisutna. A dobro vidimo da kod Marije i Elizabete nije tako. Budući da su ispunjene Duhom Svetim njih dvije nemaju potrebu pričati o drugima nego se međusobno obagaćuju iskustvima vlastitog života koja im je Gospodin učinio. One, zapravo pretječu jedna drugu u poštovanju. Elizabeta u Mariji prepozaje majku svoga Gospodina. Ona je prva koja Mariji izriče ono što mi svakodnevno u molitvi govorimo: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje. I svaki put kada molimo Zdravo Marijo sjetimo se ovih riječi i nastojimo ih izgovarati s onim žarom koji je u sebi imala Elizabeta dok ih je upućivala Mariji. I dok Elizabeta govori Mariji: Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina, Marija ništa ne pripisuje sebi nego izriče svoju hvalu Gospodinu. Svojim hvalospjevom "Veliča", Marija daje odgovor Elizabeti. Sve do tada Marija šuti. Imamo pred sobom poniznost i uzvišenost. Marijin hvalospjev slavi Božju veličinu, njegovu moć i milosrđe, njegovu vječnu vjernost.

Pitamo se nije li od Marije bilo neskromno govoriti o sebi kako će je ubuduće slaviti svi naraštaji. Ove Marijine riječi ne bijahu samo osobne nego je kroz nju Duh progovorio upravo kao što je prethodno govorio i kroz Elizabetu. Od sada će me svi naraštaji zvati blaženom – ta je riječ nadahnuta samim Duhom Svetim i štujući Mariju Crkva čini samo ono što joj Duh nalaže i u što je Duh Božji uvodi. Budući da je cijeli Veliča satkan od starozavjetnih molitvi, ali na jedan novi način, samo nam svjedoči koliko je Marija poznavala Božju Riječ, koliko je boravila i razmišljala o Njoj. Marija je blažena jer je u neprestanom zajedništvu s Bogom jer je nije okaljao nikakav grijeh. Ona je pravo zrcalo Božjeg svjetla. Na Marijinom licu očitavamo ljepotu samoga Boga, njegovu dobrotu i smilovanje. Ona živi u Bogu i za Boga!

Ona koja je dopustila da se Bog nastani u njezinoj utrobi neka nas zagovara pred Gospodinom da i mi uvijek budemo dostojno prebivalište Svevišnjega!

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje bb, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: