• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png1.png5.png9.png2.png9.png5.png
Danas 1442
Jučer 5676
Tjedan 25041
Mjesec 72555
Sveukupno 1159295

14-06-2024

Ivana Šarića i fra Kletusa Huttera za đakone zaredio biskup Markus Büchel.

 

U subotu 25. lipnja biskup Markus Büchel u župnoj crkvi Svetog Josipa Župa Abtwil - St. Gallen za đakone je zaredio fra Kletusa Huttera, kapucina i našega Ivana Šarića, župnika inicijacije. Sakrament je korak na putu do svećeničkog ređenja. 

“O tome će se u Abtwilu još dugo pričati”, rekao je jedan od brojnih pomagača koji su u subotu u jutro pomagali festival ispred katoličke crkve. U bogoslužju je sudjelovalo preko 500 ljudi, nisu svi mogli naći mjesta u crkvi. Đakonsko ređenje Ivana Šarića (31), pastoral St.Gallen West-Gaiserwald, i fra Kletus Hutter (51), kapucinski red, pretvorilo se u veselo crkveno i svjetovno slavlje s brojnim slavljem iz obitelji, hrvatske zajednice, kapucina i pastoralne jedinice.

U Hrvatskoj su mnogi rođaci i prijatelji Ivana Šarića također mogli slavili putem live streama.

U tradicionalnoj liturgiji poglavar kapucina fra Josef Haselbach najprije je predstavio fra Kletusa Huttera i preporučio ga biskupu za posvećenje.

Potom je Regens Raffael Rieger predstavio biskupu Ivana Šarića. Odrastao je u Wilu kao sin hrvatskih roditelja, obitelj mu je u hrvatskoj misiji kao kod kuće. Nakon školovanja za polimehaničara i godinu dana u švicarskoj vojsci, Ivan Šarić se pridružio Papinskoj švicarskoj gardi. Upravo se u tom razdoblju pojavilo pitanje postajanja svećenikom i mladić je sve više osjećao taj poziv. Nakon tri i pol godine službe u Rimu i uvodne godine u Givisiezu/Fribourgu, pohađao je sjemenište u Lantershofenu D, na studiju teologije. Trenutno radi kao pastor u pastoralnoj jedinici St.Gallen West-Gaiserwald. Njegov suputnik, župnik Roman Giger, o njemu kaže: "Ivan je fin, uravnotežen mladić koji ljudima pristupa s toplinom i lakoćom." Ovu pozitivnu percepciju potvrdio je Raffael Rieger riječima: «Drago mi je da u Ivanu biskupija dobiva duboku, duhovnu osobu, đakona i kasnije svećenika, koji voli hodati putevima života i vjere s ljudima te ih podržavati kao župnik je uvijek pri ruci».

Polaganje ruku i molitva posvete

Nakon predstavljanja kandidata, uslijedila je njihova izjava o spremnosti za đakonsku službu u svim dimenzijama. Nakon toga su fra Kletus i Ivan Šarić za vrijeme Litanija Svih svetih, licem okrenuti prema tlu, legli uz oltar. Potom je uslijedilo biskupovo polaganje ruku i molitva posvete, znak od pamtivijeka koji dotiče Boga i svojim duhom ga krijepi za novu službu. Ruke mogu dijeliti, njegovati, liječiti i jačati. Naposljetku, dvojici novih đakona darovana su štola i knjiga evanđelja. Obred posvete završio je znakom mira. U župnoj crkvi Abtwil začuo se dugotrajan i veseli pljesak.

velika radost

Nakon euharistijskog slavlja svi su pozvani na svjetovnu gozbu na otvorenom. Najprije su dvoje novozaređenih odradili "čestitke i fotomaraton", ponovno su mogli dobiti brojne znakove uvažavanja i veselja povodom ovog blagdana. Za samo nekoliko mjeseci fra Kletus Hutter i Ivan Šarić poduzimaju sljedeći korak, za svećenike ih zaređuje biskup Markus Büchel.

Dragi naš Ivane, neka Te dragi Bog i dalje nadahnjuje, krijepi i vodi u Tvojoj novoj i budućim službama. Čestitamo Ti !

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

LINKOVI

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ste ovdije: