• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png2.png3.png4.png8.png9.png9.png
Danas 757
Jučer 1874
Tjedan 757
Mjesec 40966
Sveukupno 1234899

22-07-2024

Obredi

Veliki Četvrtak - 28.3. Sv. Misa u 18.00 sati.,MISA VEČERE GOSPODNJE

Na današnji dan Isusove Posljednje večere, Crkva ulazi u sveto trodnevlje.

Sjećamo se Isusove Posljednje večere i ustanovljenja dvaju sakramenata, euharistije i svetoga reda. Danas u crkvama posljednji put sviraju orgulje i zvone zvona. Nakon Slave, podvezuju se i uklanjaju zvona iz crkava. Ponovno će se oglasiti tek na Uskrs.

U crkvama je potom običaj moliti Getsemansku uru, u sjećanje na Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu pred uhićenje i zadržati se u meditaciji pred Presvetim. Katolici danas ulaze u duboku tišinu u kojoj svaki vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus podnio za svakog čovjeka.

 

Veliki Petak - 29.3., strogi post i nemrs, obredi počinju u 18.00 sati: Muka Isusova. Klanjanje svetom Križu i ljubljenje Križa, Sveta Pričest, Prikuplja se dar za Svetu zemlju i Isusov grob

Danas je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi svetu misu. Slavi se samo liturgija riječi i časti se sveti križ po kojemu nam je došlo spasenje te se pričešćujemo hostijama posvećenima prethodnoga dana. Veliki petak nije dan tuge i malodušnosti nego, naprotiv, dan Kristove pobjede i dan duboke radosti. Crkva nas na taj dan poziva da uzvratimo Kristovu ljubav koju nam je iskazao na križu te da, poput Njega, ljubimo Boga i svoje bližnje. Na današnji dan Isus na križu uzima na sebe grijehe svijeta te daje svoj  život za sve ljude, pobjeđuje smrt i tako nam pokazuje koliko nas Bog ljubi. 

Ovo je i jedan od samo dva dana u godini kad nam Crkva propisuje zapovijedani post i nemrs.

 

Velika Subota - 30.3. Obredi počinju u 20.00 sati:  Obred svjetla (ponesite svijeće) Pohvala Uskrsnoj svijeći, Starozavjetna Čitanja, Slava, pale se svijeće na oltaru i počinje Uskrs, poslanica i psalam, obnova krsnih obećanja...sveta misa i na kraju blagoslov hrane.

Velika subota dan je Kristova boravka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja. U nas se na taj dan u nekim krajevima uobičajeno i posti, iako to Crkva ne zapovijeda. U crkvama se priređuje “Božji grob”, kod kojega vjernici tijekom dana u tišini mole.

Navečer u crkvama počinje Vazmeno bdijenje, vrhunac liturgijske godine, izuzetno bogato obredima. Bdijenje počinje službom svjetla. Na Službu svjetla nastavlja se Služba riječi, najbogatija svetopisamskim tekstovima u cijeloj godini, koja pred nas iznosi povijest spasenja ljudskoga roda, od stvaranja do Isusa Krista. Nakon starozavjetnih čitanja pjeva se Slava, a sva zvona u crkvi za to vrijeme zvone. Obnovimo svoja krsna obećanja i sjetimo se da nas je Bog stvorio za život, a ne za smrt.

 

Nedjelja - 31.3.  U S K R S

NA NEDJELJU USKRSA, SVETE MISE ĆE BITI U ŽUPNOJ CRKVI U 9 i 11 SATI.

Nastojmo u Velikim danima biti na svetim obredima, jer su ovo najsvetiji dani za nas katolike. Nađimo vremena reći Isusu hvala za muku i patnju koju je podnio za nas.

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: