• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

POSJEĆENOST

7.png1.png6.png4.png8.png8.png
Danas 364
Jučer 1769
Tjedan 3361
Mjesec 4211
Sveukupno 716488

04-10-2023

 

booked.net

Veliki petak

Veliki petak je spomendan Isusove muke, razapinjanja i smrti.

Danas je Veliki petak ili petak Muke Gospodnje. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti koji se obilježava u petak prije Uskrsa te s Velikom subotom  i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje, najsvetije vrijeme u cijeloj crkvenoj godini. 

Veliki petak nije dan tuge i malodušnosti nego, naprotiv, dan Kristove pobjede i dan duboke radosti. Crkva nas na taj dan poziva da uzvratimo Kristovu ljubav koju nam je iskazao na križu te da, poput Njega, ljubimo Boga i svoje bližnje. Na današnji dan Isus na križu uzima na sebe grijehe svijeta te daje svoj  život za sve ljude, pobjeđuje smrt i tako nam pokazuje koliko nas Bog ljubi. Danas je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi svetu misu. Slavi se samo liturgija riječi i časti se sveti križ po kojemu nam je došlo spasenje te se pričešćujemo hostijama posvećenima prethodnoga dana.

Na početku obreda svećenici se prostiru pred oltar u znak najdubljeg kajanja i pokore, dok narod za to vrijeme kleči. Zatim se moli Zborna molitva, te počinje Služba riječi sa svojim čitanjima, koja završava pjevanjem Muke po Ivanu i homilijom. Poslije homilije moli se Sveopća molitva vjernika sa strogo propisanim molitvama i njihovim redoslijedom, u kojem se moli za sve ljude, vjernike i nevjernike, za sve staleže, sve njihove potrebe i za cijeli svijet.

Nakon sveopće molitve počinje obred klanjanja svetom križu. Svećenik u crkvu unosi zastrti križ, koji nakon što tri puta otpjeva: “Evo drvo križa, na kojem je Spasitelj svijeta visio”, postupno otkriva i izlaže na štovanje vjernicima. Vjernici potom jedan po jedan prilaze križu i odaju mu počast ljubeći ga. Križ, simbol sramote i mučenja, Isusovom smrću za nas postaje simbol nade i otkupljenja i znak kojim se dičimo. Pošto završi klanjanje križu, vjernici se pričešćuju hostijama posvećenima prethodnoga dana te se vjernici, nakon što svećenik izmoli molitvu nad narodom, razilaze u tišini.

Ovo je i jedan od samo dva dana u godini kad nam Crkva propisuje zapovijedani post i nemrs. Svi katolici određene dobi, ukoliko su u mogućnosti, obvezni su na ovaj dan na post i nemrs. Vjerujem da svi u našim domovima imamo križ. Pomolimo se danas pred njim, sjedinimo svoje muke s Gospodinovom mukom i predajmo Mu ih, sjećajući se onih koji trpe od teške bolesti.

OBREDI VELIKOG PETAKA kod nas počinju u 18 sati: 

ZAPOVJEDNI POST I NEMRS, Muka Isusova + klanjanje križu + sveta pričest

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje bb, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: