• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

POSJEĆENOST

2.png1.png3.png7.png8.png3.png
Danas 845
Jučer 900
Tjedan 2732
Mjesec 25224
Sveukupno 213783

25-05-2022

 

booked.net

Veliki četvrtak

Na današnji dan Isusove Posljednje večere, Crkva ulazi u sveto trodnevlje.

Danas slavimo Veliki četvrtak kojim ulazimo u Sveto vazmeno trodnevlje. Sjećamo se Isusove Posljednje večere i ustanovljenja dvaju sakramenata, euharistije i svetoga reda. Budući da se nalazimo u vremenu kušnje, kada nam je onemogućeno uobičajeno pribivanje obredima, malo ćemo pobliže objasniti obrede današnjeg blagdana. Na današnji dan ujutro biskup u normalnim okolnostima sa svim svećenicima svoje biskupije u stolnoj crkvi slavi Misu posvete ulja, na kojoj se posvećuje sveto ulje i slavi utemeljenje sakramenta svetog reda. Prilika je to da svećenici u zajedništvu sa svojim biskupom obnove svoje svećeničke zavjete.

Navečer se u svim župnim crkvama na svečan  način slavi euharistijsko slavlje koje se naziva Misa Večere Gospodnje. Spomen je to na večer u kojoj je Isus sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe, te na Posljednjoj večeri ustanovio sakrament Euharistije. Nakon čitanja Ivanova izvještaja o Isusu koji za vrijeme Večere pere učenicima noge, predvoditelj slavlja pere noge dvanaestorici odabranih kandidata i tako podsjeća sve okupljene da nas euharistija upućuje na djelotvornu bratsku ljubav koju trebamo širiti po svem svijetu. Ovaj obred nije obavezan, ali je prepun simbolike i narodu jako drag. Papa Franjo odredio je da se noge mogu prati ne samo muškarcima, nego i ženama, te na taj dan redovito posjećuje neki zatvor ili sličnu ustanovu, gdje slavi misu i pere noge korisnicima.

Danas u crkvama posljednji put sviraju orgulje i zvone zvona. Nakon Slave, podvezuju se i uklanjaju zvona iz crkava. Ponovno će se oglasiti tek na Uskrs. S oltara se nakon pričesti uklanja oltarnik i svi uresi, što označava Isusa koji je bio svučen i izrugan prije nego li je ponio svoj križ. Na kraju misnog slavlja pohranjuje se, obično u posebnu kapelu ili na pokrajnji oltar, pričest za sutrašnji Veliki petak, jer se na taj dan u crkvama ne slave mise. Svećenika u mnogim našim crkvama dok prenosi Sveto otajstvo prate ministranti koji se, umjesto zvoncima, oglašavaju posebno izrađenim klepetaljkama.

U crkvama je potom običaj moliti Getsemansku uru, u sjećanje na Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu pred uhićenje i zadržati se u meditaciji pred Presvetim. Katolici danas ulaze u duboku tišinu u kojoj svaki vjernik ima prigodu razmisliti o veličini žrtve koju je Isus podnio za svakog čovjeka. Molitvom, srcem i ispravnom nakanom sudjelujmo barem u duhu u obredima ovih velikih dana.

Ništa nas ne priječi da i u svojim domovima molimo Getsemansku uru, razmišljajući o tome kako je Isus prije uhićenja molio u Getsemanskom vrtu i znojio se krvavim znojem. Ne budimo pozaspali poput učenika, koji nisu bili sposobni bdjeti s Gospodinom, nego budimo spremni i duhovno budni moliti s Njime za cijeli svijet, pogođen nedaćama.

Kod nas OBREDI VELIKOG ČETVRTKA počinju u 18 sati: + Predstavljanje Prvopričesnika - Sveta misa- Euharistijsko klanjanje

DOBRODOŠLI!

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje bb, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

LINKOVI

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ste ovdije: