• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

9.png6.png6.png6.png0.png9.png
Danas 1688
Jučer 976
Tjedan 4687
Mjesec 16690
Sveukupno 966609

19-04-2024

Uza slavlje Velike Gospe u Prisoju 2014. godine

U petak 15. kolovoza 2014. proslavljena je svetkovina Uznesenja Marijina na Nebo svečanim euharistijskim slavljem, kojemu je predsjedao svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Ivica Mršo, profesor, teološki pisac i ravnatelj Katoličkoga školskog centra u Sarajevu. U koncelebraciji je bilo sedamnaest svećenika iz buškoblatskih župa i iz drugih hercegovačkih dekanata i župa....                                      

                                                                                                Don Ilija Drmić 

Određeni broj svećenika ispovijedao je vjernike prije svete Mise i za vrijeme ovoga misnog slavlja, jer se u svim Gospi posvećenim župama i svetištima narod ispovijeda u velikom broju, pa tako i u Prisoju. Propovjednik je u svojoj poticajnoj propovijedi govorio o Gospi, njezinom životnom poslanju, kao i o određenim životnim postajama njezina života i djela, što je Crkva označila Gospinim spomendanima, blagdanima i svetkovinama, od kojih je i ova Uznesenje na Nebo koja je kruna njezina životnoga hoda i hodočašća. No, ona i nakon ulaska u tu svijetlu nebesku stvarnost po/ostaje naša zagovornica kojoj se utječemo u raznim svojim životnim nevoljama, pa tako i na ovoj njezinoj svetkovini iznosimo joj svoje nevolje i potrebe da nas zagovara kod Boga.

            U misnom slavlju, koje se odvijalo vani, u hladovini i pod vedrim nebom crkvenoga dvorišta, sudjelovali su mladi ministriranjem, čitanjem riječi Božje, te članovi mješovitoga župnog zbora Regina Coelisvojim glasnim i stasnim pjevanjem misnih dijelova i liturgijskih popijevki. Njihovo uvježbavanje i vođenje djelo je župnika don Gordana.   

            Prema svim načinima prosuđivanja na ovome slavlju sabralo se oko 3000 vjernika kako iz buškoblatskoga kraja, tako i iz okolnih općina, župa i dekanata, te iz mjesta odseljenja i rada diljem Hrvatske i Europe. Za domaće župljane, pristigle radnike i odseljenike koji su se sabrali tih dana, župnik je priredio duhovnu trodnevnicu koju je predvodio slaveći svete mise i propovijedajući o Gospi i poticajnim temama za ostvaraj pravoga oblika ljudskoga i kršćanskoga života na osobnoj, obiteljskoj, crkvenoj i društvenoj razini dr. don Marko Šutalo. On je župnik u Aladinićima, župi u srcu plodnih Dubrava, naše male hercegovačke Kalifornije, koju s jedne strane, zapadne, omeđuje Neretva, a s druge strane, one istočne, osvježava Bregava, što iz bregova izvire i kroz bregove se probija i teče unoseći svježinu u cijeli taj kraj.

            Valja spomenuti da je svaka večer duhovne trodnevnice obilježena posebnom temom za razmišljanje. Tako tema prve večeri bila je majka, druge večeri Riječ Božja a treće molitva. Ovdje je izvrsna biblijska misao koju je Bog rekao ondašnjem narodu i nama po svome proroku, a glasi: Ako bi se dogodilo da koja majka zaboravi svoje dijete, Bog ga neće zaboraviti. Majka koja moli, sudjeluje u svetim misama i koja čita Božju riječ neće zaboraviti svoje čedo. Majka je načelo srca, ljubavi, a molitva i govor Bogu, riječ Bogu na njegovu odaslanu riječ, izviru iz srca. Za vrijeme svetih misa u ovome trodnevlju, liturgijsko pjevanje je predvodio prisojački dječji zborAncora, koji također uporno vježba i gordo nastupa pod dirigentskom palicom župnika don Gordana.

            Župnik je na kraju svete mise zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama ovog slavlja i za ovo slavlje na sam dan Velike Gospe. Posebni ton svojim prisućem i prigodnim pozdravnim riječima dali su mladi vjernici, članovi Zavičajnoga kluba Prisoje iz Novske, njih dvadesetak, koji su organizirano stigli na ovo sveto hrvatsko tlo svojih predaka i sadašnjih njihovih i drugih potomaka kao i na ovo gospojinsko misno slavlje.

Don Ilija Drmić

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: