• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

9.png6.png6.png9.png9.png2.png
Danas 2071
Jučer 976
Tjedan 5070
Mjesec 17073
Sveukupno 966992

19-04-2024

POPIS STANOVNIŠTVA 2013.

Poruka BK BiH. U Priopćenju s 58. redovitog zasjedanja biskupa BK BiH, među ostalim, čita se: „Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH. U vezi s tim biskupi pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Moralna je obveza svakoga katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu.“

Primjer Gospe i sv. Josipa. Popis stanovništva nije novost suvremenog društva.

I u Svetom Pismu čitamo kako su se nazaretski stanovnici Marija i njezin zaručnik Josip odazvali naredbi cara Augusta i podvrgli se „popisu svega svijeta“. Svi su išli u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, zaputi se sa zaručnicom Marijom iz Nazareta u Judeju - u grad Davidov - Betlehem da se podvrgne popisu. A Marija bijaše trudna (Lk 2,1-5). Vidimo kako se mudri i dobri Bog poslužio naredbom poganskoga cara Augusta u ostvarenju svoga vječnog spasonosnog plana, vremenitoga rođenja svoga vječnog Sina u kraljevskom gradu Betlehemu, a Josip i Marija svojim urednim odazivom doprinijeli da se obistini proročanstvo: „A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena“ (Mih 5,1).

 

            Stoga ćemo i mi ozbiljno shvatiti ovu naredbu civilnih vlasti te na prikladan način, uporno i uvjerljivo u propovijedi i u oglasima i župnim listićima, pozivati vjernike da, bili prognani, raseljeni, privremeno iseljeni ili trajno na području BiH nastanjeni, sukladno zakonu, „pođu u svoj grad“, odgovorno pristupe popisu i na taj način doprinesu da Bosna i Hercegovina i dalje bude zemlja i vjekovnih Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Pravo biti popisan ima svaki onaj koji ima državljanstvo ove zemlje, ali mora biti prijavljen. Stoga se o ovome već sada treba dokumentacijski pobrinuti. Kasno će biti kada popis otpočne.

 

            Jasan identitet. Probni popis pokazao je da se velik broj probno popisanih ne snalazi u iskazu svoga nacionalnog i vjerskog identiteta. A nekomu kao da je stalo do toga da bude  nejasno! Što se nije uspjelo ratnom agresijom, daytonskom nepravednom tvorevinom,  podjelom zemlje na dva politička entiteta, stalnim daytonskim i ustavnim promjenama,  „asimilacijom i emigracijom“, domaćim i međunarodnim sudom i svakovrsnim drugim  političkim smicalicama, to se očekuje postići Popisom da ispadnemo zanemariva manjina!   Tako je ostavljena mogućnost da se na pitanja nacije i vjere (br. 24 i 25) ne treba izjašnjavati.

             Stoga ćemo vjernicima odlučno posvijestiti da, uz nedotaknjiv ponos krajevne pripadnosti, nacionalnost nadilazi krajevnu određenost. Zato, na primjer, hrvatski katolik u Hercegovini po nacionalnosti ne može biti Hercegovac, nego samo Hrvat kojemu je materinski jezik hrvatski, a po vjeroispovijesti ne može biti bilo koji vjernik ili nevjernik nego samo katolik, kako već omogućuje i rubrika. Ako ovako mi Hrvati katolici ne postupimo, bit ćemo automatizmom svrstani u red „ostalih“, tj. neizjašnjenih, neopredijeljenih, bezimenih, i time na određen način zanijekati neprocjenjivu narodnu vrijednost hrvatskog identiteta i moralnu vrijednost katoličkog identiteta, koji je natopljen ne samo spasiteljskom krvi Kristovom, nego i krvlju tolikih mučenika i hrabrih branitelja.  A u tom bismo slučaju buduće naraštaje učinili strancima i lutalicama u zemlji otaca njihovih.

 

            Stoga, na Popis se pravovremeno s dokumentima pripravi, odgovorno odazovi i pravim se nacionalnim i religioznim imenom svjesno nazovi!

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

Vi ste ovdije: