• Crkva Prisoje

     

    Uznesenje Blažene Djevice Marije

  • Župna Kuća Prisoje

     

  • Prisoje

  • Panorama s kalvarije

 

booked.net

POSJEĆENOST

1.png2.png3.png4.png8.png0.png4.png
Danas 662
Jučer 1874
Tjedan 662
Mjesec 40871
Sveukupno 1234804

22-07-2024

Nedjelja 24.01. sv. misa, „Čuvarice“ i  „Služavke malog Isusa“ s nama!

 

U našoj župi danas je služeno svečano sveto misno slavlje koje je u sumisništvu don Ante Kutleše, voditelja katoličke misije Reutlingen, Metzingen i Tübingen predvodio naš župnik don Ivan Bebek. Liturgijsko misno slavlje uzveličao je nastup Etno skupine Čuvarice iz Rame koja je po završetku sv. mise upriličila i prigodni koncert. 

Kao što je bilo i najavljeno ovom prigodom župljanima su se obratile i časne sestre Služavke Maloga Isusa iz Gromiljaka kod Kiseljaka, predstojnica Pastoralnoga centra Kuće Navještenja Gromljak Ljilja Marinčić i č.s. Danica Bilić koje su zahvalile na udijeljenim darovima ove župe, a koje su vjernici prikupili u vrijeme božićnih blagdana i misijskih aktivnosti te su na taj način pomogli jedno sirotište u Haitiju. Ujedno, časne sestre su ovom prigodom govorile i o utemeljitelju njihovoga reda i prvome vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru, a povodom njegove 173. godišnjice rođenja koja se upravo obilježava danas 24. siječnja. 

Č.s. Ljilja, istaknula je Stadlerovu veliku ljubav prema Bosni, Hrvatima i Katoličkoj Crkvi kao i njegovu izvrsnost i odlučnost koje je pokazao tijekom školovanja te vrlo rano usvajanje obiteljskih vrlina unatoč tomu što je već  s 11 godini ostao bez roditelja i svojih najbližih. Vjernike je pozvala da se mole ovomu velikanu vjere kako bi zadobili neke od njegovih vrlina. 

- Povijest je dobro znati, ali od nje treba i učiti i slijediti ju. Nama sestrama je Bog dao da budemo Stadlerova produžena ruka u ljubavi prema siromasima, kazala je uz ostalo u svome govoru, s. Ljilja. 

Unatoč tomu što nije imao namjeru o ovoj temi danas govoriti, ponukan riječima č.s. Ljilje, vlč. Ante je kazao kako je danas u svijetu "obligatno govoriti o migrantima".

- Domovina useljenja očekuje da se ti ljudi integriraju. Jedni od takovih migranata bili su i Stadlerovi roditelji koji su s njemačkoga govornog područja došli u Slavonski Brod, dok je Stadler kao došljak  jako zavolio hrvatski narod i imao je osjećaj za probleme Hrvata i katolika u BiH. On kao rodoljub Hrvata i Katoličke Crkve u BIH ostao je ustrajan iako su ga tužili tadašnjoj austrougarskoj vlasti, ne samo politički krugovi već i jedan dio tadašnjih crkvenih ljudi. 

 - Za nadbiskupa Stadlera trenutno se vodi proces beatifikacije, a bit će proglašen blaženikom po našim molitvama i po čudu koje treba kod Boga isprositi, istaknuo je župnik don Ivan Bebek zahvalivši časnim sestrama na upućenim riječima, ali i ramskim Čuvaricama.

-Oni koji mole dvostruko Boga slave, a Čuvarice aktivno sudjeluju i u svojim župnim zajednicama, kao što to čini i naš prisojački župni zborRegina Coeli  koji pjeva svake nedjelje na misama i zbor djece i mladih „Ancora . Neka ustraju u očuvanju svoje kulture, vjere i nacije, kazao je don Ivan.  

Gospođa Biljana Glibo, voditeljica skupine Čuvarice, koje njeguju i etno i duhovnu glazbu, župniku je uručila najnoviji nosač zvuka te kao što i priliči čuvanu ramsku šljivovicu. Nakon mise i koncerta Čuvarice, časne sestre, predstavnici župe, moto klub Veterani, mladi župe, uzvanici su nastavili druženje uz zajednički objed u župnoj dvorani. 

Bogu hvala i slava, ugodno prođe ovaj dan. Neka sve bude na veću slavu Božju i na duševnu i tjelesnu korist nama ljudima. Bog bio sa nama!   

 

Ostale slike možete vidjeti u našoj galeriji!

 

KONTAKT

 

Župa Prisoje

Uznesenja Bl. Djevice Marije

 

 

Adresa: Prisoje 55, 80245 Prisoje, BiH

Telefon:  +387 34 366-604

Fax: +387 34 366-604

Mail: info@zupaprisoje.net

Transakcijski račun otvoren kod „UniCredit Bank“

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA393380604816953985

 

LINKOVI

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ste ovdije: